JDWA – ontwerpbureau voor architectuur en complexe projecten

Johan de Wachter Architecten is een ontwerpbureau voor complexe projecten in de bestaande stad met een op onderzoek gebaseerde aanpak en een ontwerpende attitude. Onze aanpak is steeds gefundeerd in de lokale context zowel wat betreft de ruimtelijke aspecten als wat betreft de sociaal-culturele en economische randvoorwaarden. Het zoeken naar mogelijkheden op plekken waar op het eerste gezicht enkel beperkingen zijn door middel van innovatief ontwerpend onderzoek op verschillende schaalniveaus is de basis van ons werk. Ontwerpen samen met en voor bewoners van de wijken is een belangrijk aspect van ons werk. Generieke concepten en standaard typologieën worden nooit direct toegepast, maar veranderen afhankelijk van de context van een project. Deze aanpak resulteert in een intensief ontwerpproces waarbij communicatie en interactie tussen opdrachtgever, gebruikers en ontwerpteam essentieel is voor het succes van een project. Echte gebruikerswensen komen vaak pas aan de oppervlakte na uitgebreide discussies over de uitgangspunten. Steeds gaan we op zoek naar projecten, die door hun locatie, programmatische vraagstelling of technische randvoorwaarden een conceptuele uitdaging zijn voor het ontwerpteam. Door uitdagende concepten wordt het spanningsveld tussen droom en daad verkend door middel van architecturaal en stedenbouwkundig ontwerp. Concept, context en techniek zijn vaste ingrediënten in het ontwerpproces.

Johan De Wachter 

Johan de Wachter kwam na zijn studie aan de Katholieke Universiteit Leuven naar Rotterdam. Hij werkte van 2000 tot 2004 bij het Office for Metropolitan Architecture (OMA/Rem Koolhaas) aan verschillende stedenbouwkundige en architectuur projecten en prijsvragen. In 2003 richtte hij Fün Design Consultancy op en was er partner tot 2005. In 2005 richtte hij Johan De Wachter Architecten op en in 2011 starte hij samen met Rik De Vooght 2DVW Architecten in Antwerpen. Momenteel is Johan met JDWA betrokken bij diverse projecten in Nederland, Belgie, Frankrijk, Portugal en China. Daarnaast was Johan gastdocent aan Technische Universiteit van Delft, de Academie voor Bouwkunst in Rotterdam en geeft hij momenteel les aan de Fontys Hogeschool voor Architectuur & Stedenbouw in Tilburg. Johan De Wachter is in 2014 geselecteerd voor de “Europe 40 Under 40 Award”. Deze award erkent Johan als een van de 40 toonaangevende jonge ontwerptalenten uit Europa. Associate Professor University Kaunas – Johan de Wachter is in 2015 benoemd tot associate professor stedenbouw aan de Kaunas University of Technology. Hier geeft hij leiding aan de ontwerpstudio’s met een specifieke focus op de transformatie van de stad. Onder de titel ‘Microraion Transformation Strategies’ zoekt hij samen met studenten naar stedenbouwkundige en architecturale handvatten en oplossingen teneinde de erfenis van het socialistische bouwen om te kunnen buigen voor het moderne Litouwen. In de studio ‘City (Axis) transformation Strategies’ worden methodieken en strategieën onderzocht voor de transformatie van de stad op een grotere schaal. Beide studio’s zijn aan mekaar gelinkt waardoor research, strategie en ontwerp kunnen worden verfijnd tot het kleinste schaalniveau en er tegelijkertijd ruimte is voor reflectie op een hoger niveau.

Marieke van Hensbergen 

Marieke is geboren nabij Amsterdam. Haar nieuwsgierige karakter stimuleerde haar om de stad en de periferie daar omheen te verkennen. De lijnen van bomen en water van de omliggende polders activeerde haar abstracte denken. Op de leeftijd van negen verhuisde ze naar de Verenigde Staten. Hier reisde ze door alle staten en ervaarde de betekenis van de ruimte, schaal, bigness, leegte, dichtheid, park, stad, etc. Terug in Nederland ontwikkelde ze een speciale interesse in de flexibiliteit van structuren en percelen. Haar steeds groeiende belangstelling voor het gebruik van ruimte en de altijd veranderende gebouwde omgeving zette haar aan om architectuur te studeren in Amsterdam, Frankfurt en Delft. Na haar studie ging ze werken bij JDWA. Hier heeft ze gewerkt aan allerlei projecten op verschillende schaalniveaus.

Patricia Mata Mayrand 

Mijn speciale interesse gaat uit naar ontwerpoplossingen die efficiëntie, comfort en identiteit voor de gebruiker samen brengen. De noodzakelijke vereenvoudiging van het ontwerpproces, die het mogelijk maakt complexe ontwerpvraagstukken op te lossen is daarbij altijd al een obsessie van me geweest. Ik ben reeds 15 jaar betrokken bij architectuurprojecten bij verschillende kantoren en streef deze gedachtenlijn door te voeren in de verschillende projecten waar ik aan werk. Een goed voorbeeld van deze prestatie is het project Deca fabriek. Na het afronden van de universiteit kreeg ik een beurs toegekend die ik gebruikte om te gaan werken bij MVRDV. Daaropvolgend ging ik terug naar Spanje om een ​​villa  aan de kust te realiseren. Eenmaal terug in Nederland werkte ik bij Erick van Egeraat Architecten. Met een duidelijk idee van wat ik wilde bereiken heb ik besloten om me bij JDWA aan te sluiten.

Nicolette Marzovilla

Zonnig, positief en dynamisch, net als het land waar ze geboren en getogen is in het zuiden van Italië. Nicolette studeerde af in 2016 aan de Mediterranea University of Reggio Calabria (IT) met haar proefschrift “Urban Regeneration for Queens (NY)”. Gedurende haar academische jaren heeft ze haar interesse voor stedelijke regeneratie herbevestigd en heeft ze nieuwe manieren onderzocht om stedelijke en architectonische problemen door middel van diagrammen te vertegenwoordigen. Ze houdt ervan om over de hele wereld te reizen en heeft, na haar eerste werkervaring in Nederland, besloten om in Rotterdam te blijven om zo nieuwe professionele en sociale vaardigheden te verwerven.

Monique Haarman

Geboren en getogen in Rotterdam, begon Monique 20 jaar geleden als communicatie adviseur in de reclame. In 2005 specialiseerde ze zich als communicatie adviseur in de vastgoedmarkt. Ook al is ze zelf geen architect, ze is compleet verknocht aan het vastgoed. Het proces om van niets iets te maken is waanzinnig. Het zien bouwen van een project dat eerst niet meer was dan een idee, een schets en dan uiteindelijk loop je op zo’n bouwplaats waar dat idee tot leven is gekomen, fantastisch! Monique richt zich op het aanboren van nieuwe markten, zoekt naar de behoefte in de markt en hoe daarop in te spelen.

Joris van Arkel

Joris van Arkel groeide op in Rotterdam, maar volgde zijn opleiding architectuur aan de Universiteit van Antwerpen. Zijn master rondde hij af met onderscheiding aan de KU Leuven, campus Brussel. Zijn thesis: architectuur voor het post-Antropoceen was onderdeel van de  ‘Surrender/Resistance’ expositie in ‘Kanal: Centre Pompidou’, over innovatie architectuur. Zijn architectuur documentaire BRU.S.L.XL. werd geëxposeerd als onderdeel van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam in 2018.
Sinds 2018 is hij werkzaam bij JDWA architecten te Rotterdam. Hier specialiseert hij zich in architecturale transformatieprojecten en stedenbouwkundige analyse en strategie. Hij werkte aan ontwikkelingsscenario’s voor het voormalig Zwitsal fabriekscomplex in Apeldoorn, de herbestemming van fabriekspanden van Upfield/Unilever in Rotterdam en nieuwe ontwikkelingen in het Havenkwartier in Deventer.
Vanaf 2018 werkt hij samen met Posad/Maxwan aan onder andere de eerste serie bouwmeesterscans in opdracht voor de Vlaams Bouwmeester. De scans formuleren strategische ambities en concrete projecten voor stedelijke transitie van tot dusver tien Belgische gemeenten.

Anneke Wisse

Bij Anneke staan de mens, het object en de ruimte centraal in ieder ontwerp. Tijdens haar bachelor- en masteropleiding aan de Universiteit van Antwerpen heeft ze veel kennis opgedaan op het gebied van interieurarchitectuur en heeft ze geleerd dit toe te passen in bestaande maar ook in nieuwe architectuur. Anneke zoekt graag naar creatieve oplossingen die een aangename leefomgeving creëren. In 2018 is Anneke afgestudeerd, haar afstudeerproject was gericht op het herbestemmen van modernistische gebouwen. Tijdens dit project is ze bezig geweest met het herontwerpen van een aantal naoorlogse woontorens. Hierbij heeft ze, naast het interieur, ook gefocust op de architectuur en de ontwikkeling van het landschap rondom de gebouwen. Sindsdien is ze geïnteresseerd in het creëren van totaalconcepten waarbij verschillende disciplines samenkomen en elkaar versterken. Naast haar werk studeert Anneke architectuur (Master) aan de Hogeschool Rotterdam. Naast studeren en werken houdt ze ervan om paard te rijden over het strand in Zeeland, waar ze oorspronkelijk vandaan komt.

Liene Medniece

Liene komt oorspronkelijk uit Riga, Letland, waar ze echt weten wat kou betekend. Al sinds de basisschool weet ze dat ze architect wil worden. Tijdens haar bachelor heeft Liene deelgenomen aan twee uitwisselingsprogramma’s, aan verschillende universiteiten in Spanje, the Polytechnic University of Valencia en in Cartagena. Momenteel woont ze in Rotterdam en volgt ze haar master op afstand aan haar universiteit in Riga. Liene ontwikkelt haar ontwerpstijl, waarbij ze het menselijke aspect van architectuur vooropstelt naast het maken van iets unieks. Architectuur waarbij de nadruk ligt op het bieden van kwaliteit en sfeer, een ziel. Liene heeft een veelzijdige persoonlijkheid, ze probeert graag allerlei nieuwe dingen uit. Haar vrije tijd brengt ze door met badminton, zingen in een koor, tafeltennissen, joggen, atletiek en tekenen.

Pavel Haniš

Pavel werd geboren in de prachtige middeleeuwse stad Hradec Králové in Oost-Bohemen. Na de middelbare school, gefocust op techniek, werd hij toegelaten tot de Tsjechische Technische Universiteit in Praag en studeerde hij Architectuur en Stedenbouw. Hij studeerde af met het project “Stedelijke ontwikkeling van de stad Olomouc”. Tijdens zijn studie werkte Pavel in een kleine studio aan gezinswoningen en later begon hij zich te richten op stedenbouw en masterplanning. Hij woonde zeven jaar in Praag en na zijn studie ging Pavel voor een stage naar Barcelona. Na deze stage wilde Pavel weer verhuizen en proberen in een andere stad te gaan wonen en werken. Hij heeft gekozen voor JDWA in Rotterdam, waar hij graag nieuwe ervaringen wil opdoen, nieuwe mensen wil ontmoeten en wil leren hoe steden worden gebouwd binnen de Nederlandse cultuur.

Katarína Karásková

Katarína werd geboren in Slowakije en had al van jongs af aan een voet in het buitenland. Terwijl ze haar bachelordiploma in architectuur haalde aan de Academie voor Schone Kunsten en Design in Bratislava, nam ze deel aan het Erasmus-uitwisselingsprogramma in Polen. Na haar afstuderen verhuisde ze voor het eerst naar Nederland om ervaring op te doen tijdens een stage bij RHDHV voordat ze aan haar masteropleiding aan Politecnico di Milano begon. Tijdens haar studie kwam ze verschillende nieuwe en interessante onderwerpen tegen die haar inspireerden, en ze studeerde af met een scriptie waarin ze alternatieve materialen in woonarchitectuur verkende en ermee experimenteerde. Omdat haar eerste ervaring in Nederland zeer verrijkend was en ze verliefd werd op de Nederlandse architectuur, keerde ze terug. Katarína gelooft dat goede architectuur voortkomt uit out-of-the-box denken en is enthousiast over elk soort project. Ze kan er altijd iets leuks aan vinden en iets nieuws leren.

Voormalige medewerkers: Anna Dobrawa Kicinska (2019-2020), Marco Moretto (2017-2020), Heejin Chung (2018-2019), Virginia Lazarou (2019), Xavier Aguilar (2017-2018), Mathieu Chataignier (2018-2019), Cristina Genovese (2018-2019), David Zatloukal (2018), Helen Devine (2018), Gemma Carcasona Molió (2017-2018), Anne Declerck (2017-2018), Théophile Paquet (2017), Karolis Grigaitis (2017), Andrius Kalinauskas (2011-2017), Erica Volpini (2017), Anna Kintsurashvili (2015-2017), Job Willems (2011-2017), Mikas Kauzonas (2014-2016), Cristina Filca (2016), Monika Mickute (2015-2016), Liana Sofiadi (2015–2016)Luis Larrauri R Viguri (2014), Elina Jakovele (2011–2014), Viktorija Gailiūtė (2013-2014), Kim van den Hoven (2009-2013), Gonçalo Castanheira (2013), Isabel Marcos (2012), Lourdes Carretero (2012), Eunjin Kang (2011), Martijn Kwant (2010), Gonçalo Matos (2007-09), Smahan Amrach (2008-09), Manueline Caseau (2008-09), Tiago Pinto de Carvalho (2008), Dipl.Ing. Kerem Masaraci (2008), María Alejandra Maennling (2007), Dipl.Ing. Jens Pötzsch (2007), Ir. Joana Torres (2006-07), Louise Nedergaard Clausen (2006-07), Ir. M.H.Farshid Madjidi (2007), Ana Ruiz (2006), Jef Hendrickx (2006), Antonio Rodriguez Camara (2006), Laura Gracia (2005-06), Alexandra Waluda (2005), Tuuli Köller (2005, 2007-08), Ceren Hancioglu (2005),  Teo Hidalgo (2005), Ignacio Cabezas (2005), Diego Ochayta (2004), Julia Rodriguez Bujan (2004), Zuoming Wang (2004), Pei Liu (2004)