JDWA – ontwerpbureau voor architectuur en complexe projecten

Johan de Wachter Architecten is een ontwerpbureau voor complexe projecten in de bestaande stad met een op onderzoek gebaseerde aanpak en een ontwerpende attitude. Onze aanpak is steeds gefundeerd in de lokale context zowel wat betreft de ruimtelijke aspecten als wat betreft de sociaal-culturele en economische randvoorwaarden. Het zoeken naar mogelijkheden op plekken waar op het eerste gezicht enkel beperkingen zijn door middel van innovatief ontwerpend onderzoek op verschillende schaalniveaus is de basis van ons werk. Ontwerpen samen met en voor bewoners van de wijken is een belangrijk aspect van ons werk. Generieke concepten en standaard typologieën worden nooit direct toegepast, maar veranderen afhankelijk van de context van een project. Deze aanpak resulteert in een intensief ontwerpproces waarbij communicatie en interactie tussen opdrachtgever, gebruikers en ontwerpteam essentieel is voor het succes van een project. Echte gebruikerswensen komen vaak pas aan de oppervlakte na uitgebreide discussies over de uitgangspunten. Steeds gaan we op zoek naar projecten, die door hun locatie, programmatische vraagstelling of technische randvoorwaarden een conceptuele uitdaging zijn voor het ontwerpteam. Door uitdagende concepten wordt het spanningsveld tussen droom en daad verkend door middel van architecturaal en stedenbouwkundig ontwerp. Concept, context en techniek zijn vaste ingrediënten in het ontwerpproces.

 

 

Johan De Wachter 

Johan de Wachter kwam na zijn studie aan de Katholieke Universiteit Leuven naar Rotterdam. Hij werkte van 2000 tot 2004 bij het Office for Metropolitan Architecture (OMA/Rem Koolhaas) aan verschillende stedenbouwkundige en architectuur projecten en prijsvragen. In 2003 richtte hij Fün Design Consultancy op en was er partner tot 2005. In 2005 richtte hij Johan De Wachter Architecten op en in 2011 starte hij samen met Rik De Vooght 2DVW Architecten in Antwerpen.

Momenteel is Johan met JDWA betrokken bij diverse projecten in Nederland, Belgie, Frankrijk, Portugal en China. Daarnaast was Johan gastdocent aan Technische Universiteit van Delft, de Academie voor Bouwkunst in Rotterdam en geeft hij momenteel les aan de Fontys Hogeschool voor Architectuur & Stedenbouw in Tilburg. Johan De Wachter is in 2014 geselecteerd voor de “Europe 40 Under 40 Award”. Deze award erkent Johan als een van de 40 toonaangevende jonge ontwerptalenten uit Europa.

Associate Professor University Kaunas – Johan de Wachter is in 2015 benoemd tot associate professor stedenbouw aan de Kaunas University of Technology. Hier geeft hij leiding aan de ontwerpstudio’s met een specifieke focus op de transformatie van de stad. Onder de titel ‘Microraion Transformation Strategies’ zoekt hij samen met studenten naar stedenbouwkundige en architecturale handvatten en oplossingen teneinde de erfenis van het socialistische bouwen om te kunnen buigen voor het moderne Litouwen. In de studio ‘City (Axis) transformation Strategies’ worden methodieken en strategieën onderzocht voor de transformatie van de stad op een grotere schaal. Beide studio’s zijn aan mekaar gelinkt waardoor research, strategie en ontwerp kunnen worden verfijnd tot het kleinste schaalniveau en er tegelijkertijd ruimte is voor reflectie op een hoger niveau.

 

 

Marieke van Hensbergen 

Marieke is geboren nabij Amsterdam. Haar nieuwsgierige karakter stimuleerde haar om de stad en de periferie daar omheen te verkennen. De lijnen van bomen en water van de omliggende polders activeerde haar abstracte denken. Op de leeftijd van negen verhuisde ze naar de Verenigde Staten. Hier reisde ze door alle staten en ervaarde de betekenis van de ruimte, schaal, bigness, leegte, dichtheid, park, stad, etc. Terug in Nederland ontwikkelde ze een speciale interesse in de flexibiliteit van structuren en percelen. Haar steeds groeiende belangstelling voor het gebruik van ruimte en de altijd veranderende gebouwde omgeving zette haar aan om architectuur te studeren in Amsterdam, Frankfurt en Delft. Na haar studie ging ze werken bij JDWA. Hier heeft ze gewerkt aan allerlei projecten op verschillende schaalniveaus bijvoorbeeld het Huis van Droo, De Bodenloods, Kulturhus Dinxperlo.

 

 

Patricia Mata Mayrand 

Mijn speciale interesse gaat uit naar ontwerpoplossingen die efficiëntie, comfort en identiteit voor de gebruiker samen brengen. De noodzakelijke vereenvoudiging van het ontwerpproces, die het mogelijk maakt complexe ontwerpvraagstukken op te lossen is daarbij altijd al een obsessie van me geweest. Ik ben reeds 15 jaar betrokken bij architectuurprojecten bij verschillende kantoren en streef deze gedachtenlijn door te voeren in de verschillende projecten waar ik aan werk. Een goed voorbeeld van deze prestatie is het project Deca fabriek. Na het afronden van de universiteit kreeg ik een beurs toegekend die ik gebruikte om te gaan werken bij MVRDV. Daaropvolgend ging ik terug naar Spanje om een ​​villa  aan de kust te realiseren. Eenmaal terug in Nederland werkte ik bij Erick van Egeraat Architecten. Met een duidelijk idee van wat ik wilde bereiken heb ik besloten om me bij JDWA aan te sluiten.

 

 

Marco Moretto

Oorspronkelijk uit Venetië, ronde Marco zijn post doctoraal in Architectuur af aan de TU in Delft. Zijn studie en werkervaringen brachten hem naar verschillende Europese landen alsook India, USA en Centraal Amerika. Als een getraind architect, momenteel woonachtig in Rotterdam, onderzoekt hij moderne omgevingen en is daarbij betrokken. Werkend met de gedachte dat alle plekken de potentie hebben om zowel uniek als inspirerend te zijn. Het creëren van levendige stedelijke ontwikkelingen met plaats specifieke context is zijn passie en nu is hij de nieuwe aanwinst bij ons op kantoor.

 

 

Gemma Carcasona Molió

Geboren en getogen in het landelijke Noord-Spanje, kwam ze voor het eerst in aanraking met design door het werk van haar ouders als ambachtelijke juweliers. De combinatie van fijne materialen, het gevoel voor detail en de emotie die een goed ontworpen sierraad kan veroorzaken, heeft haar altijd gefascineerd. Gemma studeerde architectuur in Barcelona en Zaragoza. Haar passie voor reizen bracht haar onder andere naar Azië, waar ze bij verschillende bedrijven in Shanghai werkte. Nu heeft de wind haar naar Rotterdam gebracht, naar JDWA (ze mist wel het mediterrane licht).

 

 

Nicolette Marzovilla

Zonnig, positief en dynamisch, net als het land waar ze geboren en getogen is in het zuiden van Italië. Nicolette studeerde af in 2016 aan de Mediterranea University of Reggio Calabria (IT) met haar proefschrift “Urban Regeneration for Queens (NY)”. Gedurende haar academische jaren heeft ze haar interesse voor stedelijke regeneratie herbevestigd en heeft ze nieuwe manieren onderzocht om stedelijke en architectonische problemen door middel van diagrammen te vertegenwoordigen. Ze houdt ervan om over de hele wereld te reizen en heeft, na haar eerste werkervaring in Nederland, besloten om in Rotterdam te blijven om zo nieuwe professionele en sociale vaardigheden te verwerven.

 

 

Monique Haarman

Geboren en getogen in Rotterdam, begon Monique 20 jaar geleden als communicatie adviseur in de reclame. In 2005 specialiseerde ze zich als communicatie adviseur in de vastgoedmarkt. Ook al is ze zelf geen architect, ze is compleet verknocht aan het vastgoed. Het proces om van niets iets te maken is waanzinnig. Het zien bouwen van een project dat eerst niet meer was dan een idee, een schets en dan uiteindelijk loop je op zo’n bouwplaats waar dat idee tot leven is gekomen, fantastisch! Monique richt zich op het aanboren van nieuwe markten, zoekt naar de behoefte in de markt en hoe daarop in te spelen.

 

 

Théophile Paquet

Geboren en getogen in Normandië, maar Théophile’s studie en professionele ervaringen hebben hem over de hele wereld meegenomen. In de zomer van 2017 is hij aangekomen in Rotterdam om nieuwe manieren te ontdekken om na te denken over de gebouwde omgeving. Binnenkort rond hij zijn scriptie af waarin hij de diverse manieren van stedelijk bouwen ontdekt. Aansluitend hierop heeft hij samengewerkt aan een tentoonstelling over 500 jaar vieringen van zijn geboortestad. Hij studeert komende Juni af in Paris-Belleville school of Architecture en hoopt zijn carrière verder te vervolgen in Nederland.

 

Anne Declerck

Geboren en getogen in Antwerpen, deze zomer voltooide Anne haar Masteropleiding in Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening aan de Universiteit van Antwerpen. Hiervoor behaalde ze reeds een bachelordiploma in Interieurarchitectuur. Dit zorgde er mede voor dat ze verschillende aspecten van de stedelijke omgeving kon ontdekken tijdens haar opleiding. Ze verhuisde naar de stad Rotterdam om haar kennis en vaardigheden verder te kunnen ontwikkelen binnen Architectuur en Stedelijk ontwerp, waar de stad zich overigens perfect toe leent. Haar professionele doel is bijdragen aan de kwaliteit van het dagelijkse leven voor mensen in de openbare ruimte.

 

 

Former collaborators:

Karolis Grigaitis (2017), Andrius Kalinauskas (2011-2017), Erica Volpini (2017), Anna Kintsurashvili (2015-2017), Job Willems (2011-2017), Mikas Kauzonas (2014-2016), Cristina Filca (2016), Monika Mickute (2015-2016), Liana Sofiadi (2015–2016)Luis Larrauri R Viguri (2014), Elina Jakovele (2011–2014), Viktorija Gailiūtė (2013-2014), Kim van den Hoven (2009-2013), Gonçalo Castanheira (2013), Isabel Marcos (2012), Lourdes Carretero (2012), Eunjin Kang (2011), Martijn Kwant (2010), Gonçalo Matos (2007-09), Smahan Amrach (2008-09), Manueline Caseau (2008-09), Tiago Pinto de Carvalho (2008), Dipl.Ing. Kerem Masaraci (2008), María Alejandra Maennling (2007), Dipl.Ing. Jens Pötzsch (2007), Ir. Joana Torres (2006-07), Louise Nedergaard Clausen (2006-07), Ir. M.H.Farshid Madjidi (2007), Ana Ruiz (2006), Jef Hendrickx (2006), Antonio Rodriguez Camara (2006), Laura Gracia (2005-06), Alexandra Waluda (2005), Tuuli Köller (2005, 2007-08), Ceren Hancioglu (2005),  Teo Hidalgo (2005), Ignacio Cabezas (2005), Diego Ochayta (2004), Julia Rodriguez Bujan (2004), Zuoming Wang (2004), Pei Liu (2004)